FAQ: veelgestelde vragen over waterbehandeling

1. Wanneer doe ik er goed aan het leidingwater te ontharden?

Het ideale water heeft een hardheidsgraad van 0°f en waarborgt de volledige verwijdering van kalkafzetting, een maximum aan besparingen en een stijgend comfort. Dat ideaal zou zo veel mogelijk bereikt moeten worden. Om zich te beschermen tegen de benedenloop corrosie van de waterverzachter, zal men toch in enkele gevallen een minimum aan hardheid moeten behouden in het onthard water. Zie vraag 10.

2. Waarom kalkaanslag verwijderen?

Zowel op esthetisch als op technisch vlak zijn er verschillende redenen waarom je kalkaanslag moet verwijderen. Om te beginnen is zo’n wit laagje erg ontsierend in de douche, op het kraanwerk of in het toilet. Daarnaast is kalkaanslag niet alleen lelijk, maar bevat het ook veel bacteriën. Nog belangrijker is echter de invloed die kalk heeft op elektrische toestellen met een warmtewisselaar. Denk hierbij aan een boiler, een waterkoker, een wasmachine of een steamer. Kalk is immers een goede isolator en gaat de warmtewisselaars isoleren, waardoor het toestel zelf harder moet draaien. Hierdoor zal er sneller sleet optreden en wordt er bovendien veel meer energie verbruikt dan eigenlijk nodig is. Kalkaanslag verwijderen heeft dus een positieve invloed op verschillende vlakken!

3. Hoe kalkaanslag verwijderen?

Wil je kalkaanslag verwijderen van een kraan, in de douche of in het toilet, dan zijn er verschillende schoonmaakproducten die je hiervoor kan gebruiken. Maar uiteraard is voorkomen nog altijd beter dan genezen, zeker wat betreft elektrische toestellen. Door ervoor te zorgen dat kalkaanslag zich niet kan vastzetten op warmtewisselaars worden immers veel nare gevolgen vermeden. De beste manier om dit te doen is met een waterontharder. Dit apparaat gaat kalk uit het water halen door middel van ionenuitwisseling, nog voor het de verschillende toestellen in je huis bereikt. Meer informatie over de werking van een waterontharder vind je in dit artikel. Of ben je op zoek naar een waterontharder om kalkaanslag te verwijderen, klik dan door naar de pagina “Onze waterverzachters”. Hier vind je een overzicht van alle Syr Oceanic producten.

4. Hoe werkt een waterverzachter?

De werking van een waterverzachter is gebaseerd op het principe van ionenuitwisseling. De oorzaak van hard water is namelijk de aanwezigheid van magnesium en calcium. Deze moeten uit het water gehaald worden om het te verzachten. Daarom is een waterverzachter uitgerust met een filter langs waar het water binnenkomt. In de filter bevinden zich harsen. Deze gaan de calcium- en magnesiumionen uit het water in zich opnemen en in ruil daarvoor natriumionen afgeven. Op een bepaald moment zullen de harsen echter verzadigd geraken. Dan wordt de werking van de waterverzachter omgekeerd door de harsen te spoelen met regeneratiezout. Deze zoutoplossing gaat een deel van zijn natriumionen afgeven en vervangen door de calcium- en magnesiumionen die zich op de harsen hebben vastgezet. Daarna worden deze calcium- en magnesiumionen, plus de overtollige natriumionen, samen met de zoutoplossing naar het riool afgevoerd. De werking van een waterverzachter zal trouwens geen invloed hebben op de pH-waarde van het water.

5. Wat is waterhardheid eigenlijk?

De hardheid van water wordt gevormd door de aanwezigheid van calcium en magnesium. Des te meer deze mineralen aanwezig zijn in het water, des te harder dit zal zijn. In België wordt de waterhardheid meestal uitgedrukt in Franse graden. 1 Franse graad wil bijvoorbeeld zeggen dat er 1 gram kalk aanwezig is per 100 liter water, oftewel 10 gram per m³ water. Als je weet dat de gemiddelde waterhardheid in ons land schommelt rond de 30 Franse graden, en dat een gemiddeld gezin rond de 100 m³ water verbruikt per jaar, dan wil dat zeggen dat elk huishouden jaarlijks zo’n 30 kg kalk door zijn leidingnetwerk laat passeren. En dat is heel wat! Ter illustratie kan je op het kaartje de waterhardheid in België bekijken. Zoals je kan zien heerst er in een groot deel van ons land een waterhardheid van meer dan 35 F°.

Hardheid in België

6. Hoe kan je de waterhardheid meten?

Heb je veel last van kalkaanslag op sanitaire toestellen? Of merk je dat sommige elektrische apparaten met een warmtewisselaar niet meer optimaal functioneren? Dan kan je erbij gebaat zijn om de waterhardheid te testen. Dit kan op twee manieren, namelijk met strips of via een druppeltest. De methode met de strips kan je makkelijk zelf proberen. Je hoeft enkel een teststrip in een beetje water te dippen, waarna het uiteinde ervan een bepaalde kleur krijgt. Op de verpakking van de strips kan je dan nagaan hoe hoog de waterhardheid is. Dit is op zich een goede methode, maar wil je echt heel nauwkeurig de waterhardheid meten, dan laat je beter een druppeltest uitvoeren. Hiervoor schakel je best de hulp in van een professional. Op die manier kan de waterhardheid exact gemeten worden en kan je dus, indien nodig, verdere maatregelen ondernemen.

7. Hoe hoog is de waterhardheid in jouw gemeente?

In de atmosfeer wordt regenwater verrijkt met koolzuur. Eens dit water op de aarde terechtkomt, sijpelt het door de verschillende grondlagen. Hier laadt het koolzuur zich op met de mineralen calcium en magnesium, afhankelijk van hoe de bodem is samengesteld. Dit is dan ook meteen de reden waarom de waterhardheid per gemeente verschilt. Deze is immers afhankelijk van de plaats vanwaar het leidingwater wordt aangeleverd. Wil je weten hoeveel de waterhardheid in jouw gemeente ongeveer bedraagt, dan kan je dit controleren op de website van De Watergroep. Onderaan de pagina klik je op de link onder “Waterhardheid in uw gemeente”, waarna je de gemeente kan ingeven waarvan je de waterhardheid wil weten. Blijkt het water in jouw omgeving heel hard te zijn, dan kan je contact opnemen met Syr Oceanic voor een geschikte oplossing.

8. Wat zijn de gevolgen van een te hoge waterhardheid?

Een welgekend gevolg van hard water is ongetwijfeld kalkaanslag. Deze ontstaat omdat de calcium- en magnesiumionen (die samen instaan voor de waterhardheid) gaan kristalliseren wanneer zij in contact komen met zuurstof of warmte. Dit brengt ons trouwens ook bij de gevolgen op technisch vlak. De kalk gaat zich vastzetten op warmtewisselaars, waardoor een minder rendement ontstaat bij elk apparaat dat warmte produceert. Denk hierbij aan boilers, cv-ketels, wasmachines,… Het gevolg is een hoger energieverbruik en dus ook een hoger factuur. Op langere termijn kan een te hoge waterhardheid er zelfs voor zorgen dat deze toestellen stukgaan. Daarnaast zorgen zowel calcium als magnesium ervoor dat andere stoffen, zoals shampoo of wasverzachter, minder goed oplossen en reinigen, waardoor je meer van deze producten moet gebruiken en dus ook aankopen.

9. Welke functie heeft zout voor een waterverzachter?

Hard water wordt veroorzaakt door calcium- en magnesiumionen die aanwezig zijn in leidingwater. Om hard water te verzachten is het dan ook nodig om deze ionen weg te halen. Daarom gaat een waterverzachter het water doorheen een filter laten passeren. In deze filter zijn harsen aanwezig die natriumionen bevatten. Wanneer het harde water hier passeert gaan de harsen alle calcium- en magnesiumionen in zich opnemen en in ruil natriumionen afgeven. Op een gegeven moment geraken de harsen echter verzadigd, en dan is er zout nodig om de waterverzachter terug optimaal te laten functioneren. Wanneer de harsen met zout gespoeld worden gaat het zout namelijk alle calcium- en magnesiumionen van de harsen in zich opnemen en in ruil natriumionen afgeven. De harsen zijn dan weer klaar om opnieuw te beginnen aan de ionenuitwisseling. Dit proces noemen we regeneratie.

10. Welk zout gebruiken voor een waterverzachter?

Bij Syr Oceanic gebruiken en verkopen we kristal zout voor je waterverzachter. Het wordt gewonnen uit de zee en bevat, in tegenstelling tot zouttabletten, geen lijmachtigen. Deze stoffen worden namelijk aan tabletten toegevoegd om het zout te kunnen comprimeren tot een klein, vast blokje. Hierdoor kan er echter een soort “koek” ontstaan in de waterverzachter waardoor je het toestel vaker zal moeten onderhouden. Bovendien is het zeer belangrijk om enkel speciaal zout voor een waterverzachter te gebruiken. Alleen dit type garandeert een perfect zuivere zoutoplossing, zonder verspilling. Zo kan je ook weer besparen op de kosten van je waterverzachter.

Ben je op zoek naar kwalitatief zout voor je waterverzachter? Dan ben je aan het juiste adres bij waterbehandelingsspecialist Syr Oceanic. Je kan het zout per zak komen afhalen bij ons, of laten leveren bij aankoop van een volledig pallet

11. Heeft natrium een nadelige invloed op onze gezondheid?

De nieuwe richtlijn aanschouwt niet meer de natriumparameter als hoogst noodzakelijk voor de gezondheid. De gebruikte grens van 150 mg/l werd afgelast. In twee gevallen moeten we het gebruik van onthard water afraden: voor zoutloze diëten en voor de bereiding van melk voor zuigelingen. In die gevallen doet men er beter aan ofwel bronwater met een laag natriumgehalte te gebruiken, ofwel een beroep te doen op de techniek van omgekeerde osmose.

12. Wat gebeurt er met het regeneratiezout?

Bij regeneratie geeft de zoutoplossing een deel van de aanwezige natriumionen af en vervangt ze door calcium- en magnesiumionen die zich op de harsbolletjes hebben vastgezet. Deze calcium- en magnesiumionen en de overtollige natriumionen worden met de zoutoplossing naar de riool afgevoerd.

13. Is het regeneratiezout schadelijk voor het milieu?

Voor waterontharding wordt inderdaad zout of natriumchloride gebruikt. Door verdunning met de rest van het afvalwater zal het milieuvervuilende effect verwaarloosbaar zijn. Bovendien is - alles in acht genomen - onthard water beter voor het milieu. Waarom?

  • omwille van het lagere energieverbruik bij het opwarmen van het water;
  • omwille van de besparing van waspoeder (tot 50 %);
  • omwille van de besparing van schoonmaakmiddelen.
Tenslotte moeten we ook vermelden dat moderne onthardingssystemen reeds efficiënt werken met aanzienlijk kleinere hoeveelheden zout.

14. Waarom is het onderhoud van een waterverzachter nodig?

Zoals elk ander huishoudelijk toestel heeft ook een waterverzachter af en toe nood aan een degelijk onderhoud. Bepaalde onderhoudstaken kan je zelf uitvoeren, zoals bijvoorbeeld het bijvullen van het zout, maar af en toe een degelijk onderhoud door een specialist is onmisbaar om je waterverzachter optimaal te laten werken. Hoe vaak dit nodig is kan op zich variëren per toestel. Toch is het aangeraden om minstens één keer per jaar een vakman in te schakelen voor het onderhoud van je waterverzachter.

Een jaarlijks onderhoud is aangeraden om te verzekeren dat de waterverzachter optimaal blijft werken. Ook kunnen eventuele problemen op die manier tijdig in de kiem gesmoord worden. Een correct werkende waterverzachter is uiteraard ook nodig om schade aan andere huishoudtoestellen te voorkomen. De kalk die zich in hard water bevindt kan er immers voor zorgen dat apparaten met een warmtewisselaar (zoals een cv-ketel of wasmachine) sneller stukgaan. Via het unieke I-Lex systeem van Syr Oceanic kan je alle parameters van je waterverzachter in de gaten houden via een persoonlijke account op internet. Merk je iets ongewoons op, dan kan je ons contacteren voor het onderhoud van je waterverzachter. Ook indien je niet meer zeker bent van de werking van het toestel, kan een onderhoudsbeurt aangewezen zijn.

15. Wat houdt het onderhoud van een waterverzachter in?

Tijdens het onderhoud van een waterverzachter gaan we altijd de waterhardheid meten. Dit doen we om te controleren of het toestel het water nog voldoende filtert. Daarnaast bekijken we ook de werking van de waterverzachter over het algemeen. Injectoren, kleppen,… worden stuk voor stuk nagekeken en schoon gemaakt. Tijdens het onderhoud van een waterverzachter gaan we ook altijd de harsen in de filter reinigen zodat ze hun volledige capaciteit terug hebben. Het systeem wordt tevens gedesinfecteerd zodat bacteriën gedood worden. Indien nodig wordt de waterverzachter ook bijgesteld om het water zo goed mogelijk te ontkalken.

16. Hoe wordt de prijs van een waterverzachter bepaald?

Een van de factoren die mee de prijs van een waterverzachter bepaalt, is het type apparaat dat je kiest. Zo heb je de keuze tussen een mechanische en een volumetrische waterontkalker. Het eerste type gaat op vaste tijdstippen de filter regenereren, zonder hierbij rekening te houden met het verbruik. Een volumetrisch, intelligent systeem daarentegen berekent het gemiddelde verbruik en gaat aan de hand daarvan bepalen wanneer er geregenereerd moet worden. Op vlak van de prijs kost het tweede type waterverzachter iets meer, maar daar staat wel tegenover dat er enkel gespoeld wordt wanneer het nodig is en dat er dus minder zout en water verbruikt wordt. Op langere termijn spaar je zo heel wat euro’s uit! Daarnaast is het belangrijk om een waterverzachter te kopen die qua volume voldoet aan jouw watergebruik. Anders zal het toestel ofwel te vaak spoelen ofwel te veel zout gebruiken, en ook dit brengt op termijn een hogere prijs met zich mee.

 

Ook het onderhoud van een waterverzachter bepaalt mee de prijs

Wanneer het gaat om de prijs van een waterverzachter is het dus belangrijk om ook naar de toekomst te kijken en niet enkel naar de prijs van het toestel zelf. Dit geldt evenzeer voor het onderhoud van een waterverzachter. Het belangrijkste is hier om het onderhoud te laten uitvoeren door een vakman met de nodige kennis en ervaring, zoals Syr Oceanic. Wij zorgen ervoor dat het apparaat van top tot teen wordt gecontroleerd, inclusief de injectoren, filters en diverse parameters. Ook spoelen we de harsen door zodat deze hun volledige capaciteit terug hebben. Door een goed onderhoud van je waterverzachter haal je het meeste uit de prijs van het toestel, omdat het zo optimaal kan functioneren waardoor ook de levensduur zo lang mogelijk is.

17. Is waterontharding wettelijk toegestaan?

Elke particuliere verbruiker is vrij om een onthardingsinstallatie te plaatsen en de kwaliteit van het water te wijzigen dat hij zelf betaalt. Er mag echter in geen geval behandeld water terugstromen in de waterleiding. Het is dus nodig een terugslagklep te monteren. Voor flatgebouwen werden door de Regie der Gebouwen een aantal praktische regels opgesteld. Die zijn opgetekend in het "Modelbestek, type nr. 105". De leden van Aqua Belgica volgen de aanbeveling ervan nauwgezet op.

18. Kan een tekort aan calcium in het water gevolgen hebben voor het organisme?

De Wereld Gezondheidsorganisatie, noch de Europese Gemeenschap leggen minima of maxima vast in verband met de hardheid van water. Een evenwichtige voeding levert trouwens voldoende calcium. Het calcium waarover we het hier hebben komt bovendien voor in minerale vorm. In deze vorm wordt het niet opgenomen door ons lichaam en heeft het bijgevolg geen enkel effect.

19. Is onthard water schadelijk voor het hart?

Het antwoord op deze vraag sluit aan bij dat van de vorige: in geen enkele wetenschappelijke studie werd een correlatie tussen de hardheidsgraad van water en de frequentie van cardiovasculaire ziekten vastgesteld. Prof. Dr. J. Cottet besluit dan ook: "Wij moeten eens en voor goed afrekenen met dat oude fabeltje dat ongetwijfeld in tal van streken de installatie van waterbehandelingsapparaten heeft afgeremd, apparaten waarvan het nut trouwens door talloze technici wordt erkend."

20. Kan om het even welk zout gebruikt worden voor de regeneratie van waterontharders?

Voor de regeneratie van het hars mogen enkel speciale zouten voor ontharders worden gebruikt. Alleen die zouten garanderen een geheel zuivere zoutoplossing, zonder verspilling.

21. Kan onthardingshars schadelijk zijn?

De leden van Aqua Belgica gebruiken uitsluitend harsen die beantwoorden aan de opgelegde normen van de verschillende landen van de Europese Gemeenschap. De verbruiker loopt dan ook geen enkel gevaar wanneer hij een beroep doet op onze diensten. De door ons gebruikte harsen hebben dan ook de keuring volgens deze normen.

22. Veroorzaakt onthard water corrosie?

Niet meer dan voor het onthard was...Waterontharding verandert immers niets aan de zuurtegraad van water. Hard water bevordert wel de vorming van kalkafzetting. Bij bepaalde materialen en afhankelijk van bepaalde voorwaarden, kan kalkafzetting corrosie voorkomen. Specialisten, zoals de leden van Aqua Belgica, zijn de aangewezen personen om de ideale hardheidsgraad van het ontharde water en het nut van eventuele bijkomende behandelingen na te gaan.

23. Bevordert waterontharding de ontwikkeling van bacteriën?

Niet bepaald. Bacteriën ontwikkelen zich nu eenmaal makkelijk in stilstaand water (in een boiler, leidingen,...). In een ontharder wordt dit door regelmatig regenereren en dank zij de bacteriedodende werking van de zoutoplossing onmogelijk gemaakt. Daarom is het beter een kleinere ontharder te plaatsen en dan vaker te regenereren. Af fabriek wordt de verplichte spoeldag ingesteld op 7 dagen, ten einde stilstaand water in het toestel te vermijden. Onze eigen ontwikkelde IQ sturing zorgt er bovenop nog dat tijdens de vakantieperiode de harsen gevuld blijven met pekelwater. Dit zorgt er voor dat er zich op dat ogenblik geen bacteriën kunnen ontwikkelen. Bij het beëindigen van de vakantieperiode zal het toestel de regeneratie automatisch beëindigen. Dit spaart onnodige regeneraties tijdens uw vakantie.

24. Wat zijn kalkwerende apparaten?

Waterontharders verwijderen kalk uit het water door middel van ionenwisseling. Polyfosfaatdoseertoestellen neutraliseren het effect van kalkneerslag. De fysische kalkwerende toestellen echter worden verondersteld de kalkneerslag in het water te bevorderen op de zich in het water bevindende kiemen of op de door het toestel zelf gevormde kiemen. Deze toestellen hebben een magnetische of elektrische werking. In een recent document van Aqua Europa, de Europese Federatie van Waterbehandelingsbedrijven, lezen we: "Aqua Europa heeft onlangs een studie laten maken om alle wetenschappelijke en commerciële gegevens over dit soort toestellen te verzamelen. Uit tests van verschillende dergelijke toestellen blijkt dat we kritisch moeten staan tegenover de goede werking ervan. Hoewel ze in laboratoria en in quasi perfecte omstandigheden tot behoorlijke resultaten leiden, moeten we toch vaststellen dat de werking in een huishoudelijke omgeving eerder "onvoorspelbaar en beperkt is". Ze werken slechts bij relatief lage temperaturen en bij een warmteafgifte, die sowieso lager is dan die van een centrale verwarming. Bovendien werken ze slechts bij een zeer beperkt debiet en tenslotte speelt ook de constante kwaliteit van het water een belangrijke rol. De minste wijziging kan de werking van het apparaat danig verstoren. Ons besluit is dan ook dat in dit licht Aqua Europa het gebruik van dergelijke toestellen zeker niet aanraadt."

25. Is de toevoeging van fosfaten en silicaten schadelijk voor de gezondheid of voor het milieu?

De stoffen die door de onthardingsspecialisten, aangesloten bij Aqua Belgica, worden gebruikt zijn zonder de minste twijfel onschadelijk. De nieuwe richtlijn aanschouwt niet de fosfaat- en silicaatparameters als noodzakelijk voor de gezondheid. Ook op het milieu hebben ze bijna geen nadelig effect. Producten die corrosie voorkomen, worden slechts in minimale hoeveelheden (slechts enkele milligram) toegevoegd, in vergelijking met de hoeveelheden zouten aanwezig in het leidingwater.

26. Is het niet overbodig om het drinkwater van de maatschappij extra te behandelen?

Waterbehandeling dient om de toestand van het water te wijzigen om technische redenen. Het veranderen van bepaalde parameters van het leidingwater is echter ook voor drinkwater niet overbodig want als het zich voordoet komen we ook wettelijke bezorgdheden van de verbruiker tegen. Een verschil van enkele milligram opgeloste zouten verandert de smaak van water. Vandaar de verschillende soorten bronwater en de merkentrouw van de consument. De smaak van water is geen fijnproeverprivilege. Maar dat is nog niet alles. Door de concentratie van nitraten in het leidingwater te verminderen, is het water beter geschikt voor zwangere vrouwen en baby's.

27. Wanneer moet leidingwater gefilterd worden?

Leidingwater dat beantwoordt aan de wettelijke normen inzake drinkwater, bevat in principe nooit stoffen die zich in de leidingen kunnen afzetten en corrosie of verstoppingen veroorzaken. Maar het is echter ook nooit uit te sluiten, bijvoorbeeld door werken aan de hoofdleiding in de straat. Het is onwaarschijnlijk maar het kan gebeuren en dan voor hoge onkosten zorgen. Daarom raadt Aqua Belgica aan om een filter te plaatsen onmiddellijk na de teller.

28. Hoe kan men de kwaliteit van water dat door omgekeerde osmose behandeld is, nagaan?

Omgekeerde osmose laat slechts een geringe hoeveelheid van de oorspronkelijke zouten in het behandelde water achter. Die hoeveelheid verschilt van het ene zout tot het andere en ze wordt weergegeven in het doorstoompercentage De kwaliteit van het behandelde water hangt af van het zoutgehalte van het te behandelen water en van de overeenkomstige doorstoompercentages van de verschillende zouten.

nl fr