De werking van een waterverzachter

Hard water kan allerlei nare gevolgen met zich meebrengen, waarover je meer leest op de pagina “Gevolgen waterhardheid”. Gelukkig kan dit probleem makkelijk verholpen worden, namelijk door de installatie van een waterverzachter. Maar hoe werkt een waterverzachter juist? In wat volgt vertelt Syr Oceanic, specialist in waterbehandeling, je meer over de werking van een waterverzachter. We halen ook enkele veelgestelde vragen aan omtrent dit ontwerp.

 

De werking van een waterverzachter van dichterbij bekeken

De werking van een waterverzachter is gebaseerd op het principe van ionenuitwisseling. De oorzaak van hard water is namelijk de aanwezigheid van magnesium en calcium. Deze moeten uit het water gehaald worden om het te verzachten. Daarom is een waterverzachter uitgerust met een filter langs waar het water binnenkomt. In de filter bevinden zich harsen. Deze gaan de calcium- en magnesiumionen uit het water in zich opnemen en in ruil daarvoor natriumionen afgeven. Op een bepaald moment zullen de harsen echter verzadigd geraken. Dan wordt de werking van de waterverzachter omgekeerd door de harsen te spoelen met regeneratiezout. Deze zoutoplossing gaat een deel van zijn natriumionen afgeven en vervangen door de calcium- en magnesiumionen die zich op de harsen hebben vastgezet. Daarna worden deze calcium- en magnesiumionen, plus de overtollige natriumionen, samen met de zoutoplossing naar het riool afgevoerd. De werking van een waterverzachter zal trouwens geen invloed hebben op de pH-waarde van het water.

 

Veelgestelde vragen over de werking van een waterverzachter

Een vraag die men zich vaak stelt over de werking van een waterverzachter is of het regeneratiezout schadelijk is voor het milieu. De zoutoplossing wordt echter zodanig verdund dat het schadelijke effect ervan verwaarloosbaar is. Bovendien doen de moderne waterverzachters er alles aan om zo efficiënt mogelijk te werken met kleine hoeveelheden zout. Let er wel op dat je voor de regeneratie enkel zouten gebruikt die specifiek voor dit doel bestemd zijn. Alleen deze garanderen een optimale werking van je waterverzachter. Tot slot krijgen we soms de vraag of de onthardingshars schadelijk is. De harsen die wij gebruiken zijn echter streng gekeurd volgens de opgelegde normen van de verschillende landen van de Europese Gemeenschap. Je loopt als gebruiker dus geen enkel gevaar wanneer je vertrouwt op de diensten van Syr Oceanic! Andere vaak gestelde vragen over de werking van een waterverzachter vind je terug onder de rubriek FAQ.

 

Meer weten over de werking van een waterverzachter?

Heb je geen passend antwoord gevonden op je vragen? Of wil je meer informatie ontvangen over de werking van een waterverzachter? Aarzel dan niet en neem contact op met Syr Oceanic. Onze jarenlange ervaring in de sector maakt dat wij steeds voor je klaarstaan met professioneel advies. Bovendien bieden wij zowel waterverzachters voor thuis- als voor industrieel gebruik aan. Contact opnemen kan via de contactpagina of via e-mail of telefoon.

nl fr