De waterhardheid meten

Hoewel hard water op zich geen risico vormt voor onze gezondheid, brengt een té hoge waterhardheid toch verschillende ongemakken met zich mee. Denk maar aan meer esthetische problemen zoals een witte aanslag op het kraanwerk, of ook aan het technische aspect. Warmtewisselaars kunnen immers geïsoleerd raken door een kalklaag waardoor het toestel harder moet draaien en meer energie verbruikt dan nodig. Vermoed je dat de waterhardheid van het kraanwater bij je thuis te hoog is, dan kan je deze zelf meten of de hulp inroepen van een specialist.

 

Wat is waterhardheid eigenlijk?

De hardheid van water wordt gevormd door de aanwezigheid van calcium en magnesium. Des te meer deze mineralen aanwezig zijn in het water, des te harder dit zal zijn. In België wordt de waterhardheid meestal uitgedrukt in Franse graden. 1 Franse graad wil bijvoorbeeld zeggen dat er 1 gram kalk aanwezig is per 100 liter water, oftewel 10 gram per m³ water. Als je weet dat de gemiddelde waterhardheid in ons land schommelt rond de 30 Franse graden, en dat een gemiddeld gezin rond de 100 m³ water verbruikt per jaar, dan wil dat zeggen dat elk huishouden jaarlijks zo’n 30 kg kalk door zijn leidingnetwerk laat passeren. En dat is heel wat! Ter illustratie kan je op het kaartje de waterhardheid in België bekijken. Zoals je kan zien heerst er in een groot deel van ons land een waterhardheid van meer dan 35 F°.

Syr Oceanic helpt je de waterhardheid meten.

Hoe kan je de waterhardheid meten?

Heb je veel last van kalkaanslag op sanitaire toestellen? Of merk je dat sommige elektrische apparaten met een warmtewisselaar niet meer optimaal functioneren? Dan kan je erbij gebaat zijn om de waterhardheid te testen. Dit kan op twee manieren, namelijk met strips of via een druppeltest. De methode met de strips kan je makkelijk zelf proberen. Je hoeft enkel een teststrip in een beetje water te dippen, waarna het uiteinde ervan een bepaalde kleur krijgt. Op de verpakking van de strips kan je dan nagaan hoe hoog de waterhardheid is. Dit is op zich een goede methode, maar wil je echt heel nauwkeurig de waterhardheid meten, dan laat je beter een druppeltest uitvoeren. Hiervoor schakel je best de hulp in van een professional. Op die manier kan de waterhardheid exact gemeten worden en kan je dus, indien nodig, verdere maatregelen ondernemen.

 

Syr Oceanic helpt je de waterhardheid meten

Is de hardheid van je kraanwater heel hoog, dan kan dit makkelijk worden opgelost met een waterontharder. Aarzel daarom niet en contacteer Syr Oceanic om de waterhardheid te meten. Contact opnemen kan via het onderstaande formulier: vul je gegevens in en laat ons weten of je de waterhardheid wil meten met strips of met een druppeltest. In het eerste geval sturen wij de strips naar je op, indien je een druppeltest wil laten uitvoeren contacteren wij je om een afspraak te maken.

nl fr