Aan de hand van een waterfilter kan bron-, put- of regenwater zodanig gefilterd worden dat men drinkbaar water verkrijgt. We kunnen echter nog een stapje verder gaan, meer bepaald door middel van omgekeerde osmose. Hoewel deze techniek niet zozeer wordt aangewend om drinkwater te verkrijgen, vindt hij wel zijn toepassing in onder andere de medische en de industriële sector. Maar wat houdt omgekeerde osmose juist in? En waarom wordt het net in die specifieke situaties gebruikt? Specialist in waterbehandeling Syr Oceanic vertelt er meer over.
Het proces van omgekeerde osmose houdt in dat water onder hoge druk door een membraan gepompt wordt. Dat membraan laat de watermoleculen door, terwijl andere stoffen worden tegengehouden. Denk hierbij aan onder andere bacteriën, virussen, chloor, ijzer en zouten. Dit is mogelijk omdat het membraan talloze microscopisch kleine gaatjes heeft langs waar enkel de watermoleculen kunnen passeren. Op die manier haalt omgekeerde osmose bijna alle stoffen uit het water die de geur, de kleur en ook de smaak ervan kunnen beïnvloeden. Het resultaat is zeer zuiver, gedemineraliseerd water dat voor verschillende toepassingen gebruikt kan worden.
Het proces wordt vooral toegepast in situaties waar zeer zuiver water vereist is, zoals bijvoorbeeld bij nierdialyse en in laboratoria. Daarnaast wordt omgekeerde osmose ook gebruikt door ruitenwassers of voor industriële afwasmachines (onder andere in rusthuizen). De reden hiervoor is dat de omgekeerde osmose alle opgeloste stoffen uit het water filtert, waardoor ramen en ook servies niet moeten worden afgedroogd. Alles kan immers mooi opdrogen zonder dat er vlekken ontstaan. Dit bespaart heel wat tijd en dus ook geld.
Afhankelijk van de situatie biedt Syr Oceanic uit Holsbeek (Vlaams-Brabant) verschillende mogelijkheden voor het uitvoeren van omgekeerde osmose. Aarzel dus niet en contacteer ons indien je geïnteresseerd bent in het kopen van een installatie om dit proces uit te voeren. Wij geven je graag meer informatie en begeleiden je in de zoektocht naar het meest geschikte systeem. Of wil je gewoon wat meer te weten komen over omgekeerde osmose? Ook dan staan we altijd voor je klaar, zowel telefonisch als via e-mail!
Deel deze pagina