Te hoge waterhardheid: gevolgen

Met het blote oog is de hardheid van leidingwater niet meteen waar te nemen. Daarenboven is hard water ook perfect drinkbaar. Toch zal een té hoge waterhardheid niet onopgemerkt blijven. Zowel op korte als op langere termijn zijn er immers een aantal nare gevolgen die de kop kunnen opsteken. Dit begint bij kleine esthetische problemen, maar kan op lange termijn uitmonden in grotere kosten. In wat volgt vertellen we meer over de gevolgen van een te hoge waterhardheid en over de waterhardheid per gemeente.

 

De gevolgen van een te hoge waterhardheid

Een welgekend gevolg van hard water is ongetwijfeld kalkaanslag. Deze ontstaat omdat de calcium- en magnesiumionen (die samen instaan voor de waterhardheid) gaan kristalliseren wanneer zij in contact komen met zuurstof of warmte. Dit brengt ons trouwens ook bij de gevolgen op technisch vlak. De kalk gaat zich vastzetten op warmtewisselaars, waardoor een minder rendement ontstaat bij elk apparaat dat warmte produceert. Denk hierbij aan boilers, cv-ketels, wasmachines,… Het gevolg is een hoger energieverbruik en dus ook een hoger factuur. Op langere termijn kan een te hoge waterhardheid er zelfs voor zorgen dat deze toestellen stukgaan. Daarnaast zorgen zowel calcium als magnesium ervoor dat andere stoffen, zoals shampoo of wasverzachter, minder goed oplossen en reinigen, waardoor je meer van deze producten moet gebruiken en dus ook aankopen.

 

Hoe hoog is de waterhardheid in jouw gemeente?

In de atmosfeer wordt regenwater verrijkt met koolzuur. Eens dit water op de aarde terechtkomt, sijpelt het door de verschillende grondlagen. Hier laadt het koolzuur zich op met de mineralen calcium en magnesium, afhankelijk van hoe de bodem is samengesteld. Dit is dan ook meteen de reden waarom de waterhardheid per gemeente verschilt. Deze is immers afhankelijk van de plaats vanwaar het leidingwater wordt aangeleverd. Wil je weten hoeveel de waterhardheid in jouw gemeente ongeveer bedraagt, dan kan je dit controleren op de website van De Watergroep. Onderaan de pagina klik je op de link onder “Waterhardheid in uw gemeente”, waarna je de gemeente kan ingeven waarvan je de waterhardheid wil weten. Blijkt het water in jouw omgeving heel hard te zijn, dan kan je contact opnemen met Syr Oceanic voor een geschikte oplossing.

 

Ga de strijd aan met een te hoge waterhardheid

Syr Oceanic uit Holsbeek (Vlaams-Brabant) is gespecialiseerd in de fabricatie van waterbehandelingstoestellen. Hiertoe behoort ook een uitgebreid gamma van waterontharders, die de perfecte oplossing vormen voor een te hoge waterhardheid. Op de pagina “Werking van een waterverzachter” lees je hoe deze toestellen juist functioneren. Daarnaast kan je ook contact met ons opnemen indien je de waterhardheid wil meten bij je thuis. Hierover ontdek je meer op de pagina “Waterhardheid meten”. Uiteraard kan je ons ook steeds bereiken via e-mail (info@oceanic.be) of via telefoon (016/44.72.40) indien je verdere informatie wenst!

nl fr